”Lite annorlunda, han var en bohem”

Kjell Pettersson om spelarna – och så gick det sen för stjärnorna

Kjell Pettersson, assisterande tränare i IFK Göteborg under perioden 1982-1987, om spelarna i vinnarlaget.

Blåvitts lag i första finalen (seger med 1-0):

Blåvitts lag i andra finalen (1–1):

Thomas Wernerson, målvakt:

”Han var etablerad och med i landslaget. En stabil målvakt och en riktig tävlingsmänniska som drev på de andra. Han betydde mycket både på planen och utanför.”
Så gick det sedan: Värvades från Åtvidaberg inför säsongen 1981. Slutade efter Uefaguldet och SM-guldet 1987 för att bli klubbdirektör i IFK Göteborg.

Mats-Ola Carlsson, back:

”Det var en stabil back, man visste vad man hade honom. Han gjorde sitt jobb hela tiden. Han var inte den som massmedialt syntes, men vi litade på honom. Det var han som slog rensningen till Lennart som gjorde målet i andra finalmatchen”.
Så gick det sedan: Valde att lämna Halmstad BK för Burseryds IF och satsningen på ett familjeföretag 1985. Men bara månader senare värvades han till IFK Göteborg. Skadade sig 1988.

Glenn Hysén, back:

”Han var också viktig naturligtvis. Som Wernerson. Både på och utanför planen. Han drev på. Det ställdes krav på träningarna, Conny Karlsson var en av dem som började med det. Den inställningen tog Hysén och de andra över efter Karlsson”.
Så gick det sedan: Lagkapten. Vann Uefacupen 1982 och SM-guld 1983. Blev utlandsproffs i PSV Eindhoven 1983-1985 innan han återvände till Blåvitt. Flyttade till Fiorentina sommaren 1987.

Peter Larsson, back:

”När Peter Larsson kom fick han enorma krav på sig och han växte in i det. Han var en klok spelare, som läste spelet bra. Han var ett jättebra komplement till Hysén i mitten.”
Så gick det sedan: Kom till IFK från Halmstad BK inför säsongen 1984. Tilldelades Guldbollen 1987, hösten efter Uefacupguldet. Blev proffs i Ajax, återvände senare till Sverige för spel i AIK.

Stig Fredriksson, back:

”Jo, men ”Stickan” var med med sin arbetskapacitet och vinnarskalle oerhört viktig. Han var också med i det gänget som drev på. De som var kvar från gruppen som vann 1982, de var alla viktiga för gruppen”.
Så gick det sedan: Kom till IFK från Västerås SK. En av spelarna som fanns kvar sedan Uefacupguldet 1982. Blev klubbdirektör med Thomas Wernerson efter guldet 1987. Har senare haft en tränarkarriär.

Magnus ”Lill-Tidan” Johansson, mittfältare:

”Han var med till och från i startelvan. Han kom från Holmalund. Det var en humörspelare. När han var bra var han riktigt bra.”
Så gick det sedan: Uppvuxen i en riktig fotbollsfamilj. Slog igenom i IFK Göteborg, fortsatte i Västra Frölunda sedan vidare till Norge. Blev tränare efter spelarkarriären.

Tord Holmgren, mittfältare:

”Han fick smeknamnet ”Turbo” och det var inte så konstigt. Han var fruktansvärt lojal, hatade att förlora och gillade inte när folk inte gjorde sitt jobb. Gav man Tord en uppgift gjorde han den till hundra procent. I dag talar man om tvåvägsspelare, det var han extrem på”.
Så gick det sedan: Kom till IFK från spel i Gällivare SK. Spelade över 500 A-lagsmatcher i IFK Göteborg under en tioårig period. Fick chans i norska Fredrikstad efter Uefacupguldet.

Michael Andersson, mittfältare:

”Vi mötte Hammarby några gånger under 80-talet och ”Micke” var den som vi tyckte kunde ersätta Jerry Carlsson. Tord var mer den bollvinnande typen på mitten, Micke den som kunde hålla i boll och fördela.
Så gick det sedan: Värvades från Hammarby, dit han också återvände efter spel i IFK 1986-1988. Var efter spelarkarriären bland annat tränare Malmö FF under den tiden som Zlatan Ibrahimovic igenom. Har varit klubbdirektör i IFK Norrköping och vd i Hammarby.

Tommy Holmgren, mittfältare:

”Med sin speed och sina dribblingar var Tommy oerhört viktig. Han var med i gänget som drev på, fast inte på samma sätt som ”Stickan” och Tord.
Så gick det sedan: Bror till Tord. Kom också han från spel i Gällivare SK. Blev IFK Göteborg trogen hela karriären.

Stefan Pettersson, anfallare:

”Han var den som var duktig på att ta emot och hålla i. På det sättet som vi ville spela med en längre boll upp var han viktig. Plus att han var en bra målskytt. Vi scoutade honom och tog honom från IFK Norrköping”.
Så gick det sedan: Kom från IFK Norrköping. Blev efter succén i Blåvitt klar för Ajax, men återvände till IFK en vända till. Spelaragent som syns emellanåt på Gamla Ullevi.

Lennart Nilsson, anfallare:

”Han var oberäknelig på planen. I gruppen var han lite annorlunda än de andra. Han var lite mer en bohem.”
Så gick det sedan: Värvades från Elfsborgs IF för miljonbelopp, vilket var ovanligt då. Gjorde det avgörande målet borta mot Dundee. Petade finländaren Jari Rantanen, som var betydelsefull i inledningen av Uefacupen.

Roland Nilsson, mittfältare:

”Han växte in i det och insåg vad han behövde göra för att få en plats i laget. Han lyssnade till det äldre. Han spelade med sina begränsningar och gjorde det bra. Han var värdefull genom den attityd han hade”.
Så gick det sedan: I Göteborg mellan 1983 och -89. Gjorde 116 landskamper och anses som en av Sveriges bästa högerbackar. Men i Uefacuplaget var ”Rolle” mittfältare. Underkastade sig hård träning.

Lars Zetterlund, mittfältare:

”Lasse tillhörde gruppen slitvargar, som arbetade tålmodig. Han var också en vinnartyp som tränade hårt. Han blev proffs i Dundee sedan…”
Så gick det sedan: Kom från AIK, gick vidare Örebro SK efter en fin tid i IFK Göteborg. Blev senare proffs i Dundee United, finalmotståndaren i Uefacupfinalen.

Per-Edmund Mordt, back:

”Det var Gunder som tipsade om honom. En lojal truppspelare med en bra vänsterfot. Han fick lite skit för straffmissen mot Barcelona, men det ska man inte ge honom.”
Så gick det sedan: Norsk försvarare som tränare Gunder Bengtsson plockade in. En av straffsyndarna mot Barcelona. Avslutade karriären i hemlandet. Har spelat 31 landskamper för Norge.

Jari Rantanen, anfallare:

”Han var också viktig när han spelade. Stor och tuff på alla sätt. En spelare som gick på.”
Så gick det sedan: Gjorde en kort sejour i IFK, men med ett stort intryck. En reslig anfallare. Inledde Uefacupen starkt, det blev totalt fem mål.

Ove Tobiasson, målvakt:

”Han tog upp konkurrensen med Wernerson. Det var oerhört jämt på vissa träningar och den konkurrensen var bra. Sen gick han tyvärr sönder.”
Så gick det sedan: Andremålvakt bakom Thomas Wernerson som stod en match i Uefacupen, mot Gent. Jobbade länge som uppskattad målvaktstränare i IFK Göteborg.